CHP, İNSAN HAKLARI GÜNÜ NEDENİYLE 81 İLDE ORTAK BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ
Cumhuriyet Halk Partisi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle 81 ilde eş zamanlı olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP İstanbul İl Başkanlığı adına Başkan Vekili Gülsüm Hale Özcömert Coşkun tarafından düzenlenen basın açıklamasında temel hak ve özgürlüklerin uygulanmasında yaşanan sıkıntılar ve çözüm öneriler ifade edildi.
10.12.2020

CHP, İNSAN HAKLARI GÜNÜ NEDENİYLE 81 İLDE ORTAK BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 72. Yıl dönümünde ‘‘Dünya İnsan Hakları Günü’’ nedeniyle 81 ilde eş zamanlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP İstanbul İl Başkanlığı adına Başkan Vekili Gülsüm Hale Özcömert Coşkun’un gerçekleştirdiği basın açıklamasına PM üyeleri, il yöneticileri, ilçe başkanları ve partililer katılım gösterdi. Açıklamada, pandemi sürecinde hak ve özürlük ihlallerinin artış göstermesi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 37. Olağan Kurultay’da açıkladığı 2. Yüzyıla Çağrı Beyannamesi vurgulandı.

Basın açıklamasının tam metni şu şekilde:

Sahip olduğumuz hakların kilometre taşı olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 72. yılındayız. Beyannamenin kabulünün yıldönümünde; ülkemizde temel hak ve özgürlüklerin güvence altında olduğunu söyleyebilmekten, COVİD-19 salgınında sağlıklı yaşam hakkımızı kullanabilmekten ne yazık ki çok uzağız.

İçinde yaşadığımız tek adam rejimi; hukukun üstünlüğünün değil üstünlerin hukukunun meşrulaştırılmaya çalışıldığı çarpık, çürümüş bir rejimdir. 15 Temmuz hain darbe girşiminin ardından, tek adam rejiminin yarattığı 20 Temmuz sivil darbesiyle birlikte ülkemizde hak ihlalleri katlanarak artmıştır. Ülkemizin hak ve özgürlükler karnesi, eşit-özgür ve adil bir dünya için mücadele eden bizler ve hak savunucuları açısından, hak etmediğimiz bir utanç tablosudur.

* Türkiye, “Özgür Olmayan Ülkeler” kategorisinde yer almış, son 10 yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke konumuna düşürülmüştür.

* Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde; Türkiye 2020 yılında 128 ülke içinde 107. sıraya gerilemiş,

* Türkiye; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda, 9 bin 250 başvuruyla ikinci sırada yer almıştır.

* Barış Bildirisine imza atan akademisyenlerin, düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin haklarının ihlal edildiğine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin Temmuz 2019’daki kararına rağmen OHAL Komisyonu tarafından hala görevlerine iade edilmemişlerdir. KHK ile ihraç edilen, haklarında soruşturma sonrasında takipsizlik ya da beraat kararı verilen vatandaşlar, yargı önünde aklanmış olmalarına rağmen, yargı kararları hiçe sayılarak görevlerine iade edilmemiş, çoklu hak ihlalleriyle baş başa bırakılmıştır.

Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan ve 37. Olağan Kurultay delegelerinin tamamı tarafından imzalanan “2. Yüzyıla Çağrı” beyannamemizde de yer aldığı üzere;

• İktidarımız döneminde; Güçlendirilmiş Demokratik Parlamenter Sisteme geçilecektir. Düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü koşulsuz güvence altına alınacaktır.
  • Meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları üzerindeki her türlü baskıya son verilecektir.
  • Medya özgürlüğü evrensel ölçülerde güvence altına alınacaktır.
  • Türkiyenin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacaktır. Toplumsal barış ve huzurun sağlanması için; başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplumsal sorunlarımız demokrasi temelinde ve TBMM’nin öncülüğünde çözülecektir. Toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesi için tüm terör örgütleri ve yeraltı suç örgütleri ile mücadele ödün vermeksizin sürdürülecektir.
  • Türkiye’nin tam bağımsızlığı, demokrasisi ve üniter yapısı güçlendirilecektir.
  • Kadın-erkek fırsat eşitliği sağlanacak, kadına yönelik şiddetin önlenmesi öncelikli bir devlet politikası haline getirilecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi; sağlık hakkından yaşam hakkına, eğitim hakkından barınma hakkına temel haklarımızın önündeki erişim engellerinin kaldırılmasının ve insan hakları ihlallerinin önlenmesinin güvencesidir.

Saray iktidarı unutmamalıdır ki; bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğar. ‘’DOKUNULAMAZ, DEVREDİLEMEZ, ERTELENEMEZ’’ olan temel hak ve hürriyetleri hiç kimsenin, hiçbir rejimin, hiçbir iktidarın geri alma hakkı yoktur.